WERELDGESCHIEDENIS

Mijn grootvader August verhuisde in 1919 naar Moline (Illinois), toen de grootste Belgische stad in de Verenigde Staten. Twee broers, een paar nonkels en nog meer grootnonkels waren hem voorafgegaan. Hij werkte er, zoals de rest van de familie, in de fabrieken van John Deere. In 1921 keerde hij terug naar België om zijn lief (mijn grootmoeder) op te pikken om naar Amerika te emigreren en daar een gezin te stichten. Zij weigerde echter om mee te gaan en hij liet zijn Amerikaanse droom achter. Achteraf bekeken wellicht de juiste keuze want ze bleven tot op hoge leeftijd verliefd op elkaar.

Met de emigratie naar Amerika ging de familie De Doncker ook ongewild de wereldgeschiedenis binnen. De broers van mijn grootvader waren op zee op het moment dat de Titanic verging. Het thuisfront was doodsbang dat zij beiden mee op het schip zaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht een neef van mijn grootvader in Pearl Harbour. Robert De Doncker, een andere neef, kwam als parachutist terug naar België om het oude vaderland van Hitler te bevrijden’, zo vertelde hij mijn grootvader toen hij hem tijdens de oorlog bezocht. Vorig jaar hebben we in Moline ontdekt dat hij tijdens het Ardennenoffensief sneuvelde. Dat maakt zijn idealisme des te tragischer.

Robert De Doncker Moline (USA) 82 Airborne

Robert De Doncker Moline (USA) 82ste Airborne

De vorige dagen hebben Marianne en ik zijn voetsporen gevolgd. In juni 1944 nam Robert deel aan de operatie Overlord waar hij op 6 juni 1944 met zijn parachute rond het dorp Sainte-Mère-Eglise, ten westen van Utah Beach, landde. Op 20 december 1944 sneuvelde hij in Cheneux (provincie Luik) door een Duitse kogelregen. Ik ontdekte net nog een filmpje van zijn compagnie dat één dag voor zijn dood in Cheneux opgenomen werd. Hij staat er wellicht op maar ik weet niet eens hoe hij eruitziet.

Bos van de Vrede Bastogne

Bos van de Vrede Bastogne

Het Amerikaanse oorlogsmonument “Mardasson” en “Het Bos van de Vrede” in Bastogne zijn nu ook met hem verbonden. Via deze weblog wil ik Robert 71 jaar later bedanken in naam van zijn ‘oude’ vaderland. We zijn hem niet vergeten.

Amerikaans oorlogsmonument Bastogne

Amerikaans oorlogsmonument Bastogne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>