CREATIEVE BOOST IN HET VERSCHIET

Vandaag postte IBBY-Europa een Schots artikel dat toevallig helemaal aansluit bij mijn AVI-kritiek (Is AVI een soort religie?). Er staat letterlijk dat vijfjarige kinderen in volle zinnen moeten kunnen praten en daarin de dagdagelijkse woorden gebruiken die ook volwassenen hanteren. Vijfjarige kinderen stellen veel waarom-vragen om zo de wereld rondom hen te begrijpen.

Dus… op het moment dat vijfjarigen ‘eindelijk’ met volle zinnen kunnen praten en een bijna volwassen dagdagelijkse woordenschat beheersen, leren wij ze lezen in een infantiel taaltje van eenlettergrepige woorden? Zoals eerder gemeld starten bijna alle andere talen vanuit een levende taal, niet vanuit een kunstmatig betuttelend taaltje. Het lijkt een beetje op de manier hoe sommige volwassenen tegen baby’s praten: een tuut-tuut is een auto, een woef-woef is een hond. Zo leer je kinderen natuurlijk ook niet goed praten. AVI doet iets vergelijkbaars bij beginnende lezers.  Vijfjarigen zouden hierbij terecht met een waarom-vraag kunnen reageren.

Ik hoorde via verschillende bronnen dat er een flinke AVI-discussie heerst in Vlaamse scholen, bibliotheken en literaire middens. Het citaat uit de ‘Standaard der Letteren’ zal deze discussie zeker nog aangewakkerd hebben. Dat doet me veel plezier, eindelijk zou ik zelfs zeggen.

Creativiteit vergt moed (Henri Matisse)

Creativiteit vergt moed (Henri Matisse)

‘Goed kunnen lezen is cruciaal voor goede vooruitzichten op school en in het latere leven’, zegt het artikel. Als we dit in Vlaanderen als doelstelling willen vooropstellen dan moet er snel iets veranderen aan het beginnend leesonderwijs. Wellicht zal er daarbij een aantal heilige huisjes sneuvelen. Tegelijkertijd zal het een ongeziene creatieve boost geven aan kinderen, leraren, auteurs, illustratoren, leesbevorderaars en de uitgeverswereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>