STILSTAAN EN VERDER GAAN

Vandaag schrijf ik mijn laatste bijdrage voor deze weblog. Als schrijver probeer ik mijn lezers even te doen stilstaan. Het verwondert me dat mijn boeken steeds meer mensen aanzetten tot actie. ‘Nooit’ bracht in het voorjaar zelfs een heel dorp in beweging. Kunstenaars van allerlei aard laten zich inspireren door mijn werk, ook in het buitenland. Het komt vanzelf, van onderuit.

Ook bij deze weblog merk ik dat mensen geëngageerd reageren op mijn woorden. Heel vaak positief en soms wel eens negatief, maar dat hoort erbij. Ik wil iets losmaken. Wie mijn voorgeschiedenis kent, weet dat strijden een beetje in mijn bloed zit. Ik heb al heel wat beleefd. Soms tot het ongelooflijke toe.

O Mundo (IBBY-Vlaanderen/ Stichting Lezen)

O Mundo (IBBY-Vlaanderen/ Stichting Lezen)

Het is wellicht daarom dat een wereldorganisatie zoals IBBY me zo op het lijf geschreven is. IBBY-projecten beginnen vaak heel klein en soms groeien ze uit tot wereldschaal. IBBY wacht niet op de goedkeuring van vaak onwillige systemen. Tegenwind maakt niet echt indruk op IBBY. Het ‘Silent Books’-project voor Lampedusa is daar het meest recente voorbeeld van. ‘O Mundo’ (IBBY-Vlaanderen/ Stichting Lezen) uit eigen land toont aan hoe iets kan groeien vanuit het experiment.

Billy's Factory (Wally De Doncker/ Xu Kaiyun, CCPPG, 2015)

Billy’s Factory (Wally De Doncker/ Xu Kaiyun, CCPPG, 2015)

Mijn leven gaat na het schrijven van deze blog in een razende vaart verder. Deze week worden scènes gefilmd van een pilootaflevering van een animatiereeks waarvoor ik het scenario schreef. Volgende week vergaderen we met de groep van het ‘Fala Collectief’ over ‘Alleenzaamheid’ die een nieuwe doorstart krijgt. ‘Bejing Book Fair’ plant een evenement rond mijn Chinese boek ‘Billy’s Factory’, het is nog even wachten wat het precies gaat worden. In september beginnen de voorbereidingen van een nieuwe musical die eind 2016 in première gaat (ook als boek en CD). Ik begin morgen aan de structuur van een boek dat wellicht in 2017 zal gepubliceerd worden. Het houdt echt niet op.

Liedtheater 'ALLEENZAAMHEID, in het land van Wally De Doncker' (Fala Collectief)

Liedtheater ‘ALLEENZAAMHEID, in het land van Wally De Doncker’ (Fala Collectief)

IBBY neemt heel wat van mijn tijd in beslag. Ik sta dagelijks in contact met het IBBY-secretariaat in Zwitserland. In augustus spreek ik de Chinese uitgevers toe. In september open ik mee de vijftigjarige BIB-tentoonstelling in Bratislava. In oktober richting New-York. In november Tokio.

Schrijven en IBBY maken al meer dan twintig jaar deel uit van mijn leven. Marianne weet er alles van. Maar soms doet het leven een mens wel eens stilstaan. Vaak ongewild, niemand ontkomt eraan. Die momenten wijzen ons erop om er nog iets meer voor te gaan en niet te lang te dralen. Het is alleen de liefde die ons daarbij helpt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>