Over Ada en George, over vaders en dochters, over gelukkig worden en over hoe alles samenhangt

Ik wilde nog een conversatie posten met Sven Gatz, maar mijn dochter zei, nee, dit lijkt nergens op. Wat heb je trouwens met die Sven? Wie is die kerel? Waarom post je niets over mij? Zoals toen ik moest overgeven in de auto. Weet je nog, dat vond je grappig.
Je kreeg de auto niet snel genoeg aan de kant, stak me een handdoek toe en ik kotste die helemaal onder. En toen zei ik: ‘Hmm, die oreo’s smaken nog altijd even zoet.’

Dus, op haar verzoek: een post over mijn dochter – en bij uitbreiding over alle vaders en dochters, en over hoe alles samenhangt en hoe een mens soms gelukkig wordt op onverwachtse wijze.

Mijn dochter heeft herexamen literatuurgeschiedenis. Ik help haar. We zoeken samen dingen op. Enfin, zij vraagt en ik zoek op. Maar we leren bij. Ik toch. En we zien films. Zoals Byron.

Wat een kerel die George.
Lord Byron was één van de grootste dichters aller tijden, zwom de Hellespont over, versloeg de Turken in Griekenland, sliep met alles wat zich op zijn weg bevond, man of vrouw, zijn zus, in openingen al dan niet voor dergelijke praktijken bestemd.

Byron leidde een leven dat zo vol was, dat hij aan de bron lag van een nieuw soort held, de Byronische held. Maar daar stopt het niet.
Byrons levenszuigende karakter was de inspiratie voor vampierboeken. En tijdens een beroemde, stormachtige nacht, aan het meer van Genève, daagde hij zijn goede vriend en collega-poëet Shelley en diens vrouw Mary uit spookverhalen te vertellen. Percy en Byron bedachten het ene verhaal na het andere. Maar Mary schudde elke avond beteuterd haar hoofd. Tot de bliksem insloeg en Mary een man tot leven zag komen. En ze schreef Het Monster van Frankenstein.
Eén ding is duidelijk, als ik groot ben, wil ik Byron worden.

4243,George Gordon Byron, 6th Baron Byron,by Richard Westall

Maar het mooiste moet nog komen. Byrons dochter was Ada Lovelace. Ada kende ik, maar ik had geen idee dat ze de Byrons dochter was.

Ada was een geniale vrouw. Ze schreef het eerste computeralgoritme, bedoeld om Bernouilli getallen te berekenen. Ze werkte samen met Charles Babbage, algemeen beschouwd als de vader van de computer.
Babbage was vol lof voor Ada. ‘Vergeet alle wereldse problemen, gooi alle charlatans buiten’, schreef hij, ‘Ada is de Tovenares van de Getallen.’

Er is een computertaal naar haar genoemd – Ada – en elk jaar viert de wetenschappelijke wereld de Ada Lovelace Day, een dag ter ere van verwezenlijkingen van vrouwen in wetenschap en technologie.

Ada Lovelace

Ada heeft haar vader nooit gekend. Ada’s moeder haatte Byron. Ze vond hem een waanzinnige en hield haar dochter weg van alles wat naar Byron rook. Ze voedde Ada op met wiskunde en statistiek. Maar Ada koesterde haar vader in haar hart en bleef haar hele leven in hem geïnteresseerd. Ze trachtte de poëtische exuberantie van haar vader en de statistische berekendheid van haar moeder in haar te verenigen. Ze ontwikkelde een visie, die ze poëtische wetenschap noemde.
Ooit zouden computers meer kunnen dan puur sommen uitrekenen, voorspelde ze. En ze beeldde zich in hoe mens en technologie ooit verenigd zouden kunnen worden.
Toen ze stierf, vroeg ze naast haar vader begraven te worden.

Ada_Lovelace_computer

Uit onderzoek blijkt dat de twee beste karaktereigenschappen om gelukkig te zijn dankbaarheid en leergierigheid zijn. En kijk, ik heb vandaag weer veel bijgeleerd, en ik ben er dankbaar voor.
Dus dank je, Ada Lovelace, en dank je, Lord Byron, voor het leven dat jullie hebben geleid.
En vooral dank je, m’n lieve dochter, omdat je tweede zit hebt. Het maakt me blij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>