Steinkopf

Amper is bijna. En bijna is amper.
Geen wonder dat er iedere dag minstens twee dingen anders lopen dan gepland. Niet dat het erg is. Integendeel.
Maar één klasbezoek in plaats van twee. Vertrekken om 10u, 11.45u of toch maar 10.55?
Eten we vanavond braai?
Goed.
Nee, geen braai, we krijgen afval?
Afval?
Ken je dat niet? … Onderdelen van een schaap. De dingen waar zelfs een jakhals niet aan begint. En daar toch een stoofpotje van maken.
Lekker? Hmmm, nie lekker nie.

Het schoolbezoek van 11u start om 14u.
Een hoêrskool is het. En nog een naschoolse activiteit ook. Toch zijn er ruim honderd leerlingen gebleven voor het overzeese bezoek. Ook kan ik ondertussen een ontmoeting met Jan Braai op mijn naam schrijven. Zo’n beetje de Jeroen Meus van Zuid-Afrika. Een hippe televisiemaker die de eindeloze mogelijkheden van de braai onderzoekt. We lopen elkaar tegen het lijf in de ontvangstruimte van een radiostation. Een camera-man in zijn kielzog. Een skrijver uit Vlaanderen, zegt hij. En dat hij op zoek is naar Flandria-fiets. En of ik al gebraai heb? En wat ik dan gegeten heb? Ik maak er me vanaf met een groentengrapje.

’s Avonds zijn we te gast in Steinkopf. Een klein dorpje in het weidse Namaqaland. Onze tourbus stopt voor een huisje in grijze betonblokken. Er hangen een stuk of wat jongeren rond. Niet bepaald een grote opkomst, al is het decor prachtig. Mild, goudkleurig zonlicht. Een vlakte strekt zich uit tot aan de horizon. Opeens is er muziek. De jongeren beginnen te dansen. Namastap. Volgt u ons maar. Er klinkt gejuich en enthousiast geroep. In de stoffige achtertuin blijkt de hele buurt te zijn samengekomen. Jong, oud. Wij krijgen een ereplaats, kussens op bierbakken. Er volgt een wonderlijke avond. Met dierentemmers, een kaal (lees; bloot) spook, de diamantslang, incest, iets onverstaanbaars, Antoon & Mirabella, een gedicht over de bloemen, dans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>