Kinderboeken kunnen bijten

kinderboeken-kunnen-bijten-kristof-devos

Dit bericht verscheen al eerder op mijn website, maar ik haal het graag nog eens vanonder het stof.


Ondergewaardeerd

Kinderboeken. Ze worden al eens ondergewaardeerd. Sommige mensen kijken ernaar met een gezicht alsof er iets onder hun neus hangt dat stinkt. Dat is zonde, want kinderboeken zijn belangrijk en verdienen alle aandacht.

Niet alleen geniet je als prentenboekenmaker van het ongelofelijke voorrecht dat je werk een kostbare jeugdherinnering kan worden, je hebt ook nog eens een uniek lezerspubliek. Geen mens staat met een opener geest in het leven dan een kind. Het gebeurt weleens dat die geest dichtslibt tijdens het opgroeien. Sommige grote mensen zijn hem zelfs helemaal kwijt.

Ik ben ervan overtuigd dat kinderboeken een wezenlijk deel bijdragen tot het open houden van die geest. Ze vormen, om het anders te zeggen, een uitstekend middel tegen volwassen worden.

Kinderboeken kunnen botsen, bijten, grommen, ze zaaien twijfel, breken potten, likken wonden.

Op 25 april kunt u dit aan den lijve ondervinden, want dan is het kinderboekendag! In ongeveer elke boekhandel treft u schrijvers en illustratoren aan die voorlezen, workshops geven, tekeningen maken. Helemaal gratis.

Als u het ook eens wil horen

U kon bovenstaand betoog horen in Hautekiet op Radio 1.

Afbeelding ¬©Maurice Sendak, uit In the Night Kitchen, een boek dat in de jaren ’70 van vorige week heel wat afgebeten heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>