And the winners are …….

Wat een spannende dag gisteren. De bekendmaking van de winnaars van de Hans Chr. Andersenprijzen 2016. Als secretaris van IBBY-Nederland had ik al geprobeerd om eerder via het internationale secretariaat in Bazel de namen te krijgen, zodat ik persberichten kon klaarzetten, maar de lippen van Liz Page bleven strak op elkaar. Dan dus maar vier verschillende persberichten maken, want er waren vier mogelijkheden als je zowel een auteur (Ted van Lieshout) als een illustrator (Marit Törnqvist) op de shortlist hebt staan. Een voor als ze allebei zouden winnen, twee voor als één van de twee zou winnen en een persbericht dat ik de prijzen aan onze neus voorbij zouden gaan. Dat laatste persbericht schreef ik als laatste, want was er vast van overtuigd dat ik een van die andere zou kunnen gebruiken.

Omdat er vooraf geen enkele informatie wordt gegeven (en eerlijk gezegd begrijp ik dat ook wel), moest ik dus wel achter de computer op mijn werk zitten om omstreeks 14 uur life de perspresentatie van IBBY te volgen. Maar daar ging het dus mis. Via Internet Explorer was het onmogelijk om deze te volgen en toen ik op Google Chrome overstapte lukte het ook al niet. Ik had niet de meest up-to-dat versie waarschijnlijk. Dus een beetje in paniek op zoek naar een juiste versie bij collega’s. Nu weet ik uit jarenlange ervaring dat de persconferenties van IBBY altijd erg lang duren en dat de bekendmaking van de winnaars waarschijnlijk pas een half uur na de start daarvan zou plaatsvinden, dus echt in paniek hoefde ik niet te zijn. Uiteindelijk een collega met de juiste Google Chrome gevonden en om half drie kon ik de persconferentie volgen. En ik had gelijk, er kwam nog van alles aan de orde voor de winnaars bekendgemaakt zouden worden, dat gebeurde pas na veertig minuten. Misschien moet IBBY toch een andere vorm zoeken om de winnaars bekend te maken, want aankondigen dat de bekendmaking om 14 uur zal zijn en medewerkers van promotie-afdelingen van uitgevers en veel andere mensen, waaronder de genomineerden, in spanning achter hun computer zitten en deze dan nog veertig minuten laten wachten kan eigenlijk niet. Ik heb dit al vaker naar voren gebracht bij IBBY internationaal. En het persbericht over de winnaars werd pas om 16 uur verstuurd. Een beetje laat.

Eerst kwamen nog de winnaars van de IBBY Asahi Reading Promotion Award 2016. Eerlijk gezegd ging ik er al van uit dat onze nominatie, het interessante project ‘O Mundo’ van onze Vlaamse IBBY-vrienden geen schijn van kans had. Niet omdat het geen geweldig project is, natuurlijk niet, want anders hadden we het niet genomineerd, maar omdat de prijzen zelden naar West-Europese landen gaan.

asahi

Maar het ging om de bekendmaking van de Andersenprijzen en na een opsomming van alle juryleden (met steeds een kort applaus, dat kan toch ook in één keer voor heel de jury) werden de winnaars, die toevallig ook aanwezig waren, bekendgemaakt. Teleurgesteld moest ik dus het persbericht versturen dat ik als laatste had geschreven. Zowel Ted van Lieshout als Marit Törnqvist vielen niet in de prijzen.  Natuurlijk is het feit dat ze allebei op de shortlist stonden (en Ted van Lieshout in 2004 ook al) heel bijzonder, maar wat had ik ze de prijs gegund.

andersenwinnaars

En vandaag dus de bekendmaking van de ALMA. Onze genomineerden staan daar ook op de lijst van nominaties, dus wie weet …… Ik moet bekennen dat ik hiervoor nog geen persbericht klaar heb staan, maar mocht het nodig zijn, dan zal ik al mijn werkzaamheden opzij schuiven en …… och, we zien wel. In ieder geval is Google Chrome geüpdatet (dat schijn je zo te schrijven) op mijn werkcomputer.

En voor wie het nog niet wist: de prijs voor illustratoren gaat naar Rotraut Susanne Berner uit Duitsland en de prijs voor auteurs naar Cao Wenxuan uit China.

rotraut  auteur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>