Literatuur zonder leeftijd

Altijd een enorme klus, het verzenden van het tijdschrift Literatuur zonder leeftijd aan de abonnees en auteurs van het nummer. Eerst moeten alle adresetiketten geprint worden (en geselecteerd op binnen- en buitenland), daarna moeten die etiketten weer op de verzendetiketten van de University Tilburg (ja, tegenwoordig moet dat allemaal in het Engels) en die gaan dan weer op de enveloppen. Daarna kunnen ze pas gevuld worden met een exemplaar van het tijdschrift. En dit keer wordt dan ook nog de uitnodiging voor de Annie M.G. Schmidtlezing bijgevoegd. Het resultaat zijn heel veel volle dozen die naar de postkamer moeten. Jawel, bij Literatuur zonder leeftijd doen we echt alles zelf. Carine en Helma, veel dank voor het mee inpakken.

dozen-met-winternummer-lzl

En enkele weken later komt dan de rekening van de verzendkosten. Altijd erg schrikken, want de verzendkosten van het tijdschrift zijn hoger dan de productiekosten.

Het voorjaarsnummer met weer een mooie omslag van Ted van Lieshout is veel te dik geworden, zo’n honderd pagina’s meer dan volgens de planning eigenlijk mag. En met de pet op van penningmeester, moet ik mezelf als eindredacteur maar eens streng toespreken. We hebben al te weinig abonnees en draaien verlies op het tijdschrift. Gelukkig is het IBBY-bestuur van mening dat het erg belangrijk is dat het tijdschrift blijft bestaan en lukt het de penningmeester steeds weer om allerlei potjes te vinden om het verlies te dekken. Voor alle duidelijkheid: de donaties van onze IBBY-vrienden worden hiervoor niet gebruikt. De donaties worden altijd gebruikt voor specifieke IBBY-activiteiten, zoals de ondersteuning van de boekenboot in Suriname, maar ook van projecten in landen waar IBBY-secties dat hard nodig hebben.

LZL99-omslag

Centraal staat in dit nummer het thema ‘de zeventiger jaren’. De jaren waarin Imme Dros, Paul Biegel, Peter van Gestel en nog meer grote namen debuteerden, maar ook de jaren waarin de werkgroepen kritiek hebben op de maatschappelijke inhoud die in veel literatuur wordt overgedragen. Daarbij gaat het om zaken als rolpatronen (stereotype rolverdeling tussen mannen en vrouwen, jongens en meisjes), gezinssituatie (het ontbreken van de arbeiderscultuur), de arbeidsomstandigheden (slechte werksituaties, werkloosheid), sterke sociale en politieke verschillen (arm en rijk, macht en onmacht) en autoritaire verhoudingen (tussen ouders en kinderen). Maar ook de jaren waarin het wetenschappelijk onderzoek naar de jeugdliteratuur steeds belangrijker wordt.

Het volgende nummer van Literatuur zonder leeftijd wordt het honderdste nummer. Ik had nooit gedacht toen we in 1987 onder de titel Documentatieblad kinder- en jeugdliteratuur begonnen bijna dertig jaar later honderd te worden.

_lit004198601_01_tpg

Ons grote voorbeeld, het Engelstalige tijdschrift Signal van Aidan en Nancy Chambers, stopte met het honderdste nummer, maar wij gaan door. Nummer 101 is al in voorbereiding (over Jacques Vriens) en de jaarplanning voor 2017 wordt volgende maand door de redactie besproken.

One thought on “Literatuur zonder leeftijd

  1. Ik wil gerust wat meer betalen voor jullie abonnement. Ik vind het al zo jammer dat enkele tijdschriften over jeugdliteratuur zijn teloorgegaan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan ‘Leesgoed’, ‘De Leeswelp’,…
    Ik kijk alvast uit naar dat extra dikke nummer nu en dan naar nummer 100… Feestje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>