Jeugdliteratuur.org

De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen

   

Korte inhoud De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen

Andy en Terry maken samen boeken en dat doen ze het liefst in hun boomhut. Het gaat om een hut van maar liefst 26 verdiepingen, waar net dertien spiksplinternieuwe verdiepingen bijgekomen zijn. Op elke verdieping valt wel iets te beleven: een limonadefontein, een uitkijkdek, een doorzichtig zwembad met vleesetende haaien, een bowlingbaan… Het zijn maar enkele delen van hun domein. Omdat er telkens weer iets fantastisch gebeurt, en de twee bewoners zo mogelijk nog gekker zijn, komen Andy en Terry wel eens in de problemen met hun uitgever: hun boeken zijn nooit op tijd klaar. Een absurd boek vol bizarre verhalen en personages, vol heerlijke prenten!


Aanzet

Dit is het tweede ‘boomhuttenboek’ van de auteurs. Om ons een scherp beeld te vormen van de boomhut, grijp je even terug naar het eerste boek, De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen met behulp van dit filmpje.

De kinderen maken kennis met Terry en Andy. Wie zijn ze, wat doen ze en wat houdt hen bezig?

Je stelt samen met de kinderen een pagina op uit een vriendjesboek van Terry en Andy. Wat zijn hun favoriete hobby's, huisdieren, sport, naam van hun lief, woonplaats, zanger/zangeres, droom, later wil ik worden, ... . Laat de kinderen naar eigen beleving van de twee personages vorm geven aan de figuren met behulp van wasco's op een groot tekenblad. Werk af met een ecolinelaag om verrassend effect te verkrijgen. Hang de portretten met hun 'identiteitsblaadje' duidelijk zichtbaar omhoog in de klas. Ze zorgen alvast voor een gepaste aanzet tot de verdere verkenning van het boek.

Sluit af met de trailer van dit boek. 


Eindtermen:
Lager: Muzische vorming - Beeld 1.4
Lager: Muzische vorming - Beeld 1.5
Lager: Muzische vorming - Beeld 1.6
Lager: Nederlands - Spreken 2.6
Lager: Nederlands - Schrijven 4.2
Lager: Nederlands - Schrijven 4.4
Lager: Nederlands - Schrijven 4.7

Verwerkingsactiviteiten

Een boomhut ontwerpen

Bekijk samen de afbeelding op pagina twaalf en dertien. Vergroot ze en toon ze aan de kinderen. Bekijk ook de afbeeldingen en bijhorende fragmenten van pagina dertien tot 25. Ze geven een duidelijk beeld van de uitvindingen en voorwerpen die Andy en Terry na hun uitbreiding naar 26 verdiepingen nog aan de boomhut hebben toegevoegd. Reflecteer samen over het volgende: Welke zaken vallen je allemaal op? Waarom valt net dit je op? Is er iets uit de boomhut dat je zelf thuis ook hebt? Welk onderdeel uit de boomhut zou je graag bij je thuis ook willen hebben? Waarom? Wat vind je maar raar? Waarom? Wat zou je zelf nog willen toevoegen aan deze plattegrond? Waarom? Hebben de auteurs rond een ‘thema’ gewerkt om de verdiepingen van de boomhut te bedenken? Hoe zijn ze te werk gegaan? Vanuit het gesprek vormen de kinderen duo’s of trio's op basis van gemeenschappelijke interesses of ideeën. Ze werken samen aan een verdieping van de boomhut in kosteloos materiaal. Geef alle groepjes ontwerptijd. Hierin maken ze verschillende voorstudies om een verdieping in te richten. Laat ze via eenvoudige potloodlijnen, hun boomhut schetsen vanuit de losse hand. Laat ze net als een echte uitvinder details toevoegen aan hun boomhut door in de kantlijn van hun tekening opmerkingen te schrijven. Uiteindelijk kiezen ze het ontwerp dat ze zullen uitvoeren. Laat hen meteen ook goed nadenken over de materialen. Bied hen alvast een materialentafel aan met allerlei kosteloze materialen die je her en der kan terugvinden: touw, wol, papier, rietjes, kurken, dopjes, potjes, stokjes, takken, zakjes, ... . Laat ze vooraf ook zelf al materialen verzamelen waardoor hun keuzeaanbod nog ruimer wordt. Laat ze even brainstormen:  Hoe gaan ze die inzetten? Hoe komen ze aan deze materialen? Hebben ze hulp nodig? Zorg voor een 'basis' (bijv.: een sterke kartonnen ondergrond) waarop de kinderen de constructie kunnen bouwen.

Een toonmoment voor andere klassen, zorgt voor de ideale afronding van deze activiteit. De kinderen stellen aan de hand van hun verdieping het verhaal voor van 'De waanzinnige boomhut van 26, en ook beetje van 13, verdiepingen'.
 


Eindtermen:
Lager: Nederlands - Spreken 2.2
Lager: Muzische vorming - Beeld 1.4
Lager: Muzische vorming - Beeld 1.5
Lager: Muzische vorming - Beeld 1.6
Lager: Muzische vorming - Drama 3.2
Lager: Muzische vorming - Drama 3.4
Lager: Muzische vorming - Drama 3.5
Lager: Muzische vorming - Drama 3.6
Lager: Wereldoriëntatie - Techniek (techniek als menselijke activiteit) 2.9
Lager: Wereldoriëntatie - Techniek (techniek als menselijke activiteit) 2.10
Lager: Wereldoriëntatie - Techniek (techniek als menselijke activiteit) 2.11

En verder…

Hoe ze elkaar leerden kennen...

Toon de pagina's 31 en 34. Het vertelt het verhaal over hoe Andy en Terry elkaar hebben leren kennen. Bekijk en lees met de kinderen de getoonde pagina's. Laat de kinderen nadenken over een eventueel vervolg van het verhaal. Hoe zal dit verhaal verder gaan? Probeer de stijl - strip en cartoon - te behouden en ga aan de slag met bijv. www.pixton.com. Met behulp van deze online stripmaker, maak je het vervolg van dit verhaal in stripvorm. Variatie: Ga aan de slag met Windows Moviemaker, een fototoestel, legoblokjes en Playmobil figuurtjes. Laat de kinderen een vervolg op het verhaal creëren. Van elke kleine stap maken ze telkens een foto. Deze foto's monteren ze vervolgens met behulp van dit programma tot een eenvoudig filmpje. 


Eindtermen:
Lager: Nederlands - Lezen 3.1
Lager: Nederlands - Lezen 3.3
Lager: Nederlands - Lezen 3.5
Lager: Nederlands - Schrijven 4.2
Lager: Nederlands - Schrijven 4.4
Lager: Nederlands - Schrijven 4.7
Lager: Muzische vorming - Beeld 1.4
Lager: Muzische vorming - Beeld 1.5
Lager: Muzische vorming - Beeld 1.6
Lager: Muzische vorming - Media 5.3
Lager: Muzische vorming - Media 5.5
Lager: ICT - 6

De stomste dingen die je ooit al hebt gedaan

Op pagina 44 en 45 vind je de stomste dingen terug die Terry ooit al heeft gedaan:

  • Gelatine in het zwembad van de pinguïns gedaan
  • Met zijn paard over het strand gereden tot voorbij het bordje DRIJFZAND: GEVAARLIJK
  • Gaan roeien met zijn vriend de olifant
  • Zijn boa constrictor meegenomen naar de film
  • Zijn onderbroek proberen wassen in het haaienaquarium

Start eerst een brainstorm: wat vind je van deze 'stomme dingen'? Zijn ze echt stom? Waarom? Wat is het stomste dat jijzelf al hebt gedaan? Waarom was dat stom?  Kom samen met de kinderen tot een goede verwoording en nuancering van het begrip 'stom' om enge begrippen of uitspraken in de toekomst te vermijden. Je verdeelt de kinderen in 5 groepen en elke groep krijgt één van de 5 'stomste dingen die Terry ooit gedaan heeft'. Elke groep beeldt zijn situatie uit op begeleiding van muziek uit 'the artist'. Deze 'doofstomme' film was een grote succes en won zelfs een Oscar voor zijn knappe uitgebeelde situaties. Geef de kinderen mee dat we goed moeten kunnen zien WAT je WAAR doet en met WIE en WAT DAARNA. Uitbeelden was alvast nog nooit zo moeilijk! Speel zelf mee om kinderen aan te sporen zich helemaal in hun opdracht te gooien. Gebruik grote bewegingen en prikkel alle zintuigen.

 


Eindtermen:
Lager: Muzische vorming - Drama 3.2
Lager: Muzische vorming - Drama 3.4
Lager: Muzische vorming - Drama 3.5
Lager: Muzische vorming - Drama 3.6

Bibliografie

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen - Andy Griffiths en Terry Denton (ill.) (Lannoo, 2013)