Jeugdliteratuur.org

Elfenblauw: De Banneling

   

Korte inhoud Elfenblauw: De Banneling

Sander is vanuit de mensenwereld naar het mythische Cindrië gevoerd en heeft daar zijn rol als kroonprins opgenomen. Het Juweel van Silnaris dat in het tweede boek gestolen werd, is in handen van Lystar en die bereidt een grote oorlog voor. In dit derde boek gaan Sander en zijn vrienden op zoek naar bondgenoten voor hun strijd tegen Lystar. Ze trekken hiervoor naar de koningin van Sardenië en naar de Elfen. De vrienden splitsen zich hiervoor op, waardoor je twee verhalen krijgt. De tocht is lang en gevaarlijk. Tegen het einde van het boek maakt iedereen zich klaar voor de strijd…

Vooraf 

De banneling is het derde deel in een reeks die vermoedelijk uit vier boeken zal bestaan. Vraag aan de jongeren of ze de eerste twee boeken gelezen hebben. Zo ja, laat hen dit dan kort samenvatten voor de 
anderen. Konden de jongeren die de eerste delen niet gelezen hadden, het verhaal goed volgen? 

 

Tocht 

Print de kaarten op www.elfenblauw.com en laat de jongeren de tocht van Sander en die van Berik en Vonkje uittekenen. 

 

Vlaggen 

Laat de jongeren één van de vier koninkrijken (Cyndrië, Dunstrië, Barkan Silnaris, Sardenië) uitkiezen en de vlag tekenen voor dit koninkrijk. Vergelijk hun werk met de vlaggen op de website, bespreek de verschillen en gelijkenissen. Bespreek ook waarom welke tekens op de vlaggen staan. 

 

Elfentaal 

Op verschillende momenten in het boek wordt gezegd dat de elfen een eigen taal hebben. Bespreek met de jongeren hoe die taal volgens hen klinkt. Laat hen eventueel een eigen elfentaal verzinnen. Verwijs hier eventueel naar Tolkien, die voor zijn verhalen elfentalen ontwikkelde (zie bijvoorbeeld http://nl.wikipedia.org/wiki/Sindarijns en http://nl.wikipedia.org/wiki/Quenya). 

 

Wezens 

Tijdens hun tocht en tijdens de strijd komen Sander en zijn vrienden allerlei mythische wezens tegen. Laat de jongeren er eentje uitkiezen en er een tekening of knutselwerk van maken. 
 
 Pargel 
 Eenhoorn 
 Sarcass 
 Grondtrol 
 Cornox 

 

Tuwana 

Tuwana werkt eerst samen met Lystar. Nadien lijkt ze toch onze vrienden te helpen. Geloven de jongeren haar? Denken ze zij echt aan hun kant staat of dat ze gewoon wacht op een kans om terug naar Lystar te gaan? Is ze goed of slecht? 

 

Het einde van het verhaal 

Het verhaal is aan het einde van het boek duidelijk nog niet afgelopen. Laat de jongeren zelf verzinnen hoe het verder gaat. Ze kunnen dit in een verhaal gieten of er een toneeltje van maken.