Jeugdliteratuur.org

Raak me dan, als je kan

   

Korte inhoud Raak me dan, als je kan

Als haar vader in de gevangenis belandt, verhuist Rune met haar moeder naar zee, om de roddels te vergeten. Ze ontmoet er Simon, een in zichzelf gekeerde jongen, voor wie het leven niet vanzelfsprekend is. Hoewel erg verschillend, worden Rune en Simon onherroepelijk tot elkaar aangetrokken. Na een slaande ruzie verliest Simon alle grip op het leven, en neemt een drastisch besluit. Kan Rune hem ditmaal nog redden?

Vragen en discussiepunten 

Zwart-wit 

Begin met dit citaat: 
 
‘Een jongen in zwart – zwarte boots, zwarte jeans, zwarte trui – maar met haren zo wit als het licht op een zomerdag’. 
 
Waar in het verhaal komt het contrast zwart/wit nog voor? 
Er zijn ook zwarte pagina’s in het verhaal aanwezig. Wat is hun functie? En wat is hun betekenis?  

Non omnis moriar 

‘Non omnis moriar’ (Niet alles van mij zal sterven, ik zal nooit volledig sterven) schrijft Simon aan het begin van het verhaal. Wat betekent het? Hoe kan je het linken aan het verhaal? 

De zee 

In het verhaal wordt meermaals gezegd dat Rune en Simon de zee kunnen delen. Wat betekent de zee specifiek voor Rune? En specifiek voor Simon? 

Thema 

Als je het boek in één woord mocht samenvatten, welk woord zou dat voor jou zijn? Noteer alle antwoorden eventueel op een groot blad papier en bespreek ze. 

Vriendschap en liefde 

Bespreek de vriendschap tussen twee tegenpolen zoals Rune en Simon. Wat zijn de ‘gouden regels’ voor een hechte vriendschap? Denk aan jezelf mogen zijn, praten maar ook luisteren, elkaar helpen, vertrouwen, plezier maken en samen dingen doen… Wat verwachten de jongeren van ‘echte’ vrienden? 

Eenzaamheid 

De eenzaamheid, het gepieker, de gedachtestroom, het ontwapenende van de jongere die eigenlijk heel graag aandacht en gezelligheid wil – en vooral liefde. Iemand die worstelt met zijn gevoelens en die zich niet durft te uiten.  

De zelfmoordpoging 

De zelfmoordpoging van Simon en het er niet over kunnen praten.  

Ouder in de gevangenis 

Runes vader zit in de gevangenis. Onderaan dit werkmodel vind je een nieuwsbrief uit Krant X voor gedetineerden, bezoekers…