Jeugdliteratuur.org

Piraten in de straat

   

Korte inhoud Piraten in de straat

Suf-aan-zee is een duf dorp. Er valt nooit iets te beleven. Tot Sanne nieuwe buren krijgt. Een hele piratenfamilie dan nog wel! Ze wapperen met zwaarden, stinken uit hun mond en zijn dol op ratten. Behalve Sanne dan houdt niemand in het dorp van de bonte piratenbende. Er wordt zelfs een petitie opgezet om de piraten het dorp uit te zetten. Maar na hun vertrek blijken ze minder vervaarlijk dan gedacht… Een stoer boek met animatiefilmachtige tekeningen.

Voorbereiding

Vertel dat je een nieuwe lezer verwacht. Hij heet Sammie. Je hebt horen zeggen dat hij heel vaak vecht. Hij draagt kleurrijke kleren en hij praat erg snel. Zijn papa en mama zijn ook wat vreemd en ze zijn zelfs een beetje gevaarlijk. Zijn handen en haren wast hij nooit met zeep. Hij ruikt dus niet echt lekker. Je laat vooral uitschijnen dat je de jongen zelf ook maar vies en ongewoon vindt.

Vraag daarna wie er graag naast hem wil zitten. Je wacht geduldig op een reactie. Laat negatieve reacties en ook stilte toe. Spreek op voorhand met een collega af om een boodschap van Sammie over te brengen. De boodschap zit in een fles:

Ahoi!
Ik ben Sammie en ik ben een piraat. Ik vaar met mijn familie op een echt piratenschip over zee. Ik heb een klein zusje, ze heet Pien. Ik heb een hond die Bob heet.
Ik kwam normaal even bij jullie langs, maar het schip is hersteld en we varen terug uit.
Ik heb nog een kleine verrassing voor jullie achtergelaten. Ga met de schatkaart op zoek en je zal mijn verhaal vinden.
Nog veel leesplezier!
Sammie


Verstop vooraf een doos of een kist met het boek in. Stop er eventueel ook wat snoepjes of chocolademunten in. Maak een schatkaart waarop staat aangeduid waar de schat verstopt ligt. Ga met de kinderen op zoek. Als je het boek gevonden hebt vraag je aan de lezers wat ze nu van Sammie vinden. Wie zou er nu naast Sammie willen zitten? Maak duidelijk dan ‘anders zijn’ niet slecht is.
Lees daarna het verhaal voor.

 

Het boek

Wanneer de kaft nog rondom het boek zit haal je die eraf en bekijk samen met de lezers de familiestamboom van de familie Vrijbuiter.Aan de andere kant staat de volledige familie nogmaals afgebeeld.

Het voorlezen van het boek lukt het best in kleinere groepen. De drukke tekeningen hebben tijd nodig om te bekijken. Vestig de aandacht ook op de tekstballonnen. Laat de kinderen kijken, aanduiden en verwoorden wat ze zien.

 

Thema

De inwoners van Suf-Aan-Zee hebben veel vooroordelen bij de nieuwe inwoners van hun stad:
…Ze horen niet in onze nette straat, ze moeten weg. Ze wassen nooit hun auto, en ze knippen nooit hun heg!...
…Ze wassen nooit hun haren en de kleintjes hebben luizen. Ze eten vies, ze ruiken vies, ze moeten echt verhuizen!...


Wat weten de lezers over piraten? Hebben alle piraten een ooglapje? Heeft elke piraat een houten been en een papegaai? Telkens als de kinderen een weetje hebben over de piraten wordt dit opgezocht in het prentenboek. Komen alle vooroordelen voor in het boek?

Hoe zouden de lezers reageren moesten er plots piraten als buren komen wonen in hun straat? Wat zouden ze leuk vinden? Wat minder leuk?

 

Illustraties

De illustraties werden ook door Jonny Duddle gemaakt. In het volgende filmpje zie je hem aan het werk: https://www.youtube.com/watch?v=bym-tUJKyl8

Bekijk samen met de lezers de eerste tekening (Dit is het dorpje Suf-aan-Zee, gelegen aan een baai. Het is er 's zomers veel te druk en 's winters supersaai.)
In de illustratie zie je het bushokje aan de linkerkant in de zomer en aan de rechterkant in de winter. Laat de kinderen de verschillen verwoorden. Vestig ook de aandacht op de mooie samensmelting tussen de twee seizoenen.

Ten slotte bekijk je ook nog extra de uitklapbare illustratie op het einde van het boek. De inwoners graven de gepersonaliseerde schatten op. Wat zou er in de schat zitten? Vinden ze alle schatten?
Draai dan de pagina om en bekijk de schattenpracht.

Verzin wat de andere lezers als gouden schat zouden kunnen opgraven. Kennen de lezers elkaar niet zo goed? Laat de lezers dan vertellen wat voor hen een mooie vergulde schat zou zijn.

 

Andere leestips

Het piratenmaal / Jonny Duddle (Uitgeverij De Fontein, 2012)
Aadje Piraatje / Marjet Huiberts (Gottmer, 2009)
Woeste Willem / Ingrid Schubert (Uitgeverij Lemniscaat, 1992)