System.Net.HttpWebResponse

Jeugdliteratuur.org

De leeuw en het vogeltje

   

Korte inhoud

Voor het lezen

Vriendschap

Laat de kinderen samen even nadenken over vriendschap.

Wanneer beschouwen zij iemand als hun ‘vriend(in)’?
Waarom speel je graag met hem/haar?
Wat doe je nog samen met hem/haar?
Van waar ken je hem/haar?
Zie je hem/haar vaak?

Leeuw

Toon een foto van een (liefst brullende en imposante) leeuw (zie bijlage)

Welk dier is dit?
Wat associëren de kinderen met dit dier?
Is het een gevaarlijk dier?
Zou je hem durven aaien?

Vertel dat de leeuw de ‘koning van de dieren’ wordt genoemd, omwille van zijn indrukwekkende en gevaarlijke uiterlijk.

 

Tijdens het lezen

In dit boek vertellen de zachte illustraties het ontroerende verhaal van de vriendschap tussen de leeuw en het vogeltje, het afscheid, het gemis en de vreugde bij het weerzien. Laat dan ook voldoende tijd tijdens het voorlezen zodat de kinderen de prenten volledig kunnen opnemen en laat hen ook reageren als dit bij hen iets teweeg brengt.

Vraag ook regelmatig na hoe de kinderen denken dat de leeuw zich voelt. Waarom denken ze dat? Vraag hoe ze dit in de prenten zien.

De illustraties van de leeuw na het afscheid zijn sterke en mooie beelden die uitnodigen om even stil te staan bij diens gevoelens: hij blijft alleen achter en wordt kleiner, en daarna loopt hij met lichtjes gebogen rug naar zijn huis.

Ook de illustraties van de activiteiten die de leeuw en het vogeltje samen doen (samen eten, lezen, slapen) en de illustraties van dezelfde activiteiten die de leeuw nu alleen doet verderop in het boek, kunnen vergeleken worden (de glimlach van de leeuw is weg, zijn hoofd is lichtjes gebogen, het boek is opzij gelegd alsof hij geen zin heeft om alleen te lezen, hij ligt tobbend wakker in zijn bed).

Daarna zie je dat de leeuw zich weer herpakt: de lente komt en hij werkt met de glimlach op zijn snoet in de tuin, leest een boek en gaat vissen. Maar als de herfst komt, steekt het gemis weer de kop op.

Laat de kinderen ook reageren bij de prent waarop links de leeuw met gesloten ogen staat en rechts de lege witte pagina (dit is de illustratie voor het muzieknootje): denken ze dat het vogeltje terugkomt? Dan volgt de climax met het muzieknootje! Ongetwijfeld zullen de kinderen ook hierop reageren.

 

Na het lezen

Vriendschap 

Koppel even terug naar wat de kinderen vooraf over vriendschap hebben verteld.

Vond je dit ook terug in het boek en de illustraties?
Hebben de kinderen vrienden die ze niet zo vaak zien (bv. een vriendje op vakantie, een buurjongen/-meisje van een ver familielid, enz.)?
Missen ze hem/haar soms?

Leeuw 

Verwijs ook even terug naar die brullende en imposante leeuw op de foto en vergelijk met de leeuw uit het boek.

Knutselopdracht

Benodigdheden:

 - Stevig papier geknipt in ansichtkaart-formaat
 - Stiften en kleurpotloden

Laat de kinderen een tekening maken op ansichtkaart-formaat die het vogeltje naar de leeuw opstuurt tijdens zijn afwezigheid: een tekening van het vogeltje, zijn vogelvrienden, de plaats waar hij zich bevindt, een herinnering aan leeuw, enz. Dit kan ook een aanleiding zijn om de kaartjes achteraf samen met de kinderen te bekijken en eens stil te staan bij wat het vogeltje allemaal doet tijdens zijn afwezigheid en hoe hij zich voelt zonder leeuw, tussen de andere vogels.

 

Vergelijkbare titels

Balthazar, de eenzaamste ezel ooit – Inge Misschaert (De Eenhoorn)
Vriendjes – Eric Carle (Gottmer)
Gijsje – Lieke Van Duin
De boomhut – Marije Tolman
Wil je mijn vriendje zijn? – Eric Carle (Gottmer)
Bezoek voor Beer – Bonny Becker
Amelie en haar vis – Helga Bansch (De Vier Windstreken)