Jeugdliteratuur.org

De onverwachte held van kamer 13B

   

Korte inhoud De onverwachte held van kamer 13B

In een praatgroep voor ‘adolescenten met een obsessief-compulsieve stoornis’ leert Adam nieuwkomer Robin kennen, en hij is op slag verliefd. Als een echte ‘Batman’ zal hij z’n ‘geliefde op afstand’ helpen. Er duiken echter al gauw concurrenten op.
Ondertussen wordt Adam met nog meer potentiële problemen geconfronteerd; zijn ouders zijn gescheiden, z’n moeder lijdt aan een dwangmatige verzamelwoede, halfbroertje Wendell heeft angstaanvallen, Robins moeder heeft zelfmoord gepleegd. Van een onzekere anti-held transformeert Adam tot zelfzekere adolescent, helemaal klaar om z’n problemen aan te pakken. Al blijkt dat nog lang niet zo eenvoudig.

Voorafje

Mail elke KJV’er – een aantal dagen voor jullie vergadering gepland is – een opdracht (voorbeelden: zie onder). Je kan gerust vermelden dat dit een ‘speciale’ opdracht is voor hen specifiek zodat ze denken dat enkel zij iets moeten doen tijdens de vergadering en de rest niet.

Opgelet! Doe dit enkel als je weet dat jouw groep hier volwassen genoeg voor is: het zorgt wel voor een leuke en grappige sfeer, maar ze moeten ook kunnen inzien dat dit vervelend en belastend kan zijn, indien dit een echt probleem is.

Enkele mogelijke opdrachten zijn:

Maak een kruisteken telkens als de begeleider “goed” zegt;
Tel tot tien op je vingers als mede-KJV’er “X” aan het woord komt;
Controleer of je jouw portefeuille en GSM nog bijhebt als iemand kucht;
Schuif je stoel 3 keer naar achteren en weer naar voren als iemand naar je kijkt;

Dit spelletje kan ook een opstap zijn naar de bespreking van het boek:

Wat hebben jullie opgemerkt?
Wat deed iedereen? Wanneer deden zij dat?
Waarom heb ik jullie deze opdracht gegeven?
Wat vinden jullie van deze opdracht? Welk gevoel gaf het je?

Lay-out

Tijdens zijn behandeling bij Chuck moet Adam regelmatig lijstjes maken met zaken waaraan hij moet werken, of met suggesties om zijn medicatie bij te stellen. Adam stelt deze lijstjes zelf op dus vinden we die ook in een lettertype dat lijkt op een handschrift. Voorbeelden van deze lijstjes vinden we onder andere op p.17, p.93 en p.113.

Een tweede opmerkelijke lay-outkwestie zijn de tekstballonnetjes die verschijnen wanneer Adam heel plots een hevige reactie in gedachten heeft. Net zoals in een stripverhaal, komt die reactie in een tekstballon in drukletters. Voorbeelden hiervan vinden we op p.12, p.55, p.89, p.135, p.164, p.192 en p.218.

Vind jij deze tekstballonnetjes een meerwaarde? Waarom (niet)?
Wist jij onmiddellijk waarvoor deze tekstballonnetjes dienen?
Waarom denk je dat de auteur deze tekstballonnetjes in het boek wou?
Storen de tekstballonnetjes jou? Waarom (niet)?

Adams moeder ontvangt een reeks dreigbrieven met een hele hoop verwensingen en scheldwoorden erin. Meestal kan Adam niet zien wat er in die brieven staat aangezien ze snel verscheurd en weggegooid worden, maar één keer lukt het hem wel. We kunnen de lay-out van deze brief terugvinden op p.146-147.

Wist jij onmiddellijk wie de dreigbrieven stuurde? Zo ja, hoe wist jij dit?
Waarom deed Adams moeder dit zelf? Wat wou ze hiermee bereiken?
Hoe gaat Adam met de dreigbrieven om? Wat is zijn reactie?
Wat is de reactie van Adams mama op de dreigbrieven?
Is dit aspect belangrijk in het verhaal? Waarom (niet)?

Personages en vertelstandpunt

Het verhaal heeft een hij-verteller, die niet alleswetend is. De verteller beschrijft dus alle acties, gedachten en gebeurtenissen, maar heeft niet de kennis om de dingen te voorspellen. De lijstjes die Adam opstelt voor zijn therapie zijn echter wel lijstjes van Adam zelf. Hier verandert het vertelstandpunt dus.

Een overzicht van de belangrijkste personages in het boek:

Adam Ross: hoofdpersonage met een aantal obsessief-compulsieve handelingen, zoals tikken met zijn vingers en in gedachten tellen. Hij is verliefd op Robin. Zijn alter ego als superheld is Batman.
Robin Plummer: meisje op wie Adam hopeloos verliefd wordt. Uiteindelijk hebben ze een relatie, die slecht afloopt.
Carmella Ross: alleenstaande moeder van Adam. Zij lijkt haar leven volledig oké te vinden maar op het einde van het boek komen we te weten dat ze zelf de dreigbrieven schreef en dat ze Adam het liefst zo veel mogelijk bij zich heeft.
Meneer Ross: vader van Adam. Hij heeft een relatie met Brenda en heeft met haar een tweede zoon, Wendell (in het boek steevast met zijn roepnaam Moppie vernoemd). Adam heeft vooral het beeld van zijn vader dat hij vaak afwezig is geweest, door zijn werk. Als Adam zijn vader nodig heeft, staat hij echter wel steevast voor hem klaar.
Chuck en de superhelden: Chuck is de therapeut van Adam en heeft een praatgroep voor jongeren met een obsessief-compulsieve stoornis opgericht. Aanvankelijk heeft Adam echt geen zin om naar deze groep te gaan, maar uiteindelijk beseft hij wel dat het hem goed doet. Alle superheldenalter ego’s van de overige jongeren zijn: Wonder Woman, Thor, Snooki, Wolverine, Green Lantern, Iron Man, Batman en Robin.

Vragen over de personages:

Voor welke personages heb je (geen) sympathie? Waarom (niet)?
Hoe zou je de personages omschrijven? Geef bij elk personage drie adjectieven!
Hoe staat Adam tegenover Chuck? Positief of negatief? Waarom?
Verandert de houding van Adam tegenover Chuck tijdens het verhaal?
Hoe is de relatie tussen Adam en zijn (stief)ouders? En de relatie met zijn halfbroer?
Hoe zijn de verhoudingen binnen de groep superhelden?
Hoe evolueert de relatie tussen Adam en Robin?

Tip! Som in groep alle (belangrijke) personages op: je kan die op een flipover noteren zodat het overzichtelijk blijft. Schrijf de personages in twee kolommen: sympathiek en niet-sympathiek. Laat de KJV’ers nu in kleine groepjes vertellen waarom ze een personage al dan niet sympathiek vinden en laat hen ook goed uitleggen waarom ze dat vinden.

Thema’s

Het belangrijkste thema is natuurlijk de obsessief-compulsieve stoornissen waarmee Adam en de andere jongeren van de praatgroep kampen. Zo’n stoornis zorgt ervoor dat de patiënt bepaalde handelingen of rituelen telkens opnieuw moet doen om verder nog normaal te kunnen functioneren.

Welke handelingen of rituelen bestaan er, volgens jullie?
Hebben jullie ook bepaalde zaken die je vaak doet of die je ‘moet’ doen (ook al is er zeker geen sprake van een obsessief-compulsieve handeling)? (bv. enkel op de zwarte stenen van een vloer stappen en niet op de witte)
Wat zijn de meest frequente handelingen, denk je? (Smetvrees, poetswoede, controledrang, …)
Wat vond je van de handeling die jij in het begin van de vergadering moest doen? Vervelend? Of veeleer grappig?

Ken jij iemand die zo’n stoornis heeft? Zo ja, welke stoornis?
Vond jij dit een interessant thema? Zo ja, heb je extra informatie hierover opgezocht?

Sinds september is het programma ‘Dwangers’ op de televisie. Er kan eventueel een fragment bekeken en besproken worden. Of bekijk samen dit filmpje om een beeld te krijgen van hoe het voelt om écht last van dwangmatige stoornissen en angststoornissen te hebben.

Een tweede belangrijk thema is natuurlijk de ontluikende liefde tussen Adam en Robin. Wat in het begin als onmogelijk voor Adam lijkt (Robin is knap maar ook ouder dan Adam), bloeit toch tot een mooie, lieve liefdesrelatie tussen de twee. Echter: Robin lijkt steeds beter te worden, terwijl Adam achteruit gaat en de twee besluiten uit elkaar te gaan.

Denk je dat het superheldenpseudoniem (Adam = Batman; Robin = Robin) Adam heeft geholpen om contact te maken met Robin?
Vind jij het een goede beslissing van Adam en Robin om uit elkaar te gaan?
Hoe zou het verhaal verder gelopen zijn mochten ze niet uit elkaar gegaan zijn, denk je?

Extra

Op het einde van het boek vind je nog een interview met de auteur. Je leest er o.a. waar ze haar inspiratie haalde voor dit boek en hoe ze eraan begonnen is.