Jeugdliteratuur.org

Een vreemd feestje

   

Korte inhoud Een vreemd feestje

Job is bijna jarig. Dan wordt hij acht. Zijn vader en moeder bedenken dat ze met de hele klas naar de Efteling gaan. En daarna naar een pannenkoekenboerderij. Job zou liever iets anders doen. Als zijn ouders onverwacht een reis naar Egypte winnen, passen zijn twee opa's en zijn twee oma's op hem. Naar de Efteling? Veel te duur! Zij bouwen zelf wel een leuk feestje voor Job. Dat wordt een verjaardag om nooit te vergeten...

Verhaal

Personages en Stereotypen

Bespreek met de juryleden de personages. Maak grote bladen met de namen erop en leg ze telkens in het midden van de groep, tot alle personages er liggen.

Job en zijn ouders

Hoe zijn de ouders van Job? Waarin zijn ze heel typische ouders, waarin zijn ze eerder apart?
Is Job echt verwend, of vinden de juryleden dat dit wel meevalt?

De grootouders van Job

Laat de juryleden ene opa en ene oma, en andere opa en andere oma omschrijven. Kunnen ze een verschil maken tussen ene oma en andere oma, en tussen ene opa en andere opa, of niet?
Hoe zijn de oma’s? Is dit typisch voor oma’s? Hoe zijn de opa’s? Is dit typisch voor opa’s?

De vrienden van Job

Hoe omschrijven de juryleden Joeri, Tim, Tara en Manon? Wie is de durfal, wie is de bangerik, wie is stoer, wie is slim, etc.?

Wie is het favoriete personage van elk van de juryleden? Waarom?

Leg nu een blad met het woord “stereotype” in het midden.

Wie van de juryleden weet wat dit betekent?
Geef enkele voorbeelden van stereotypen: een moeder die voor de kinderen zorgt terwijl de vader gaat werken, een Chinees kind dat heel slim is of erg goed piano kan spelen, iemand die goed met de computer kan werken en een klein rond brilletje draagt, een meisje dat met een barbiepop speelt terwijl een jongen met een auto speelt…
Kunnen de juryleden ook enkele stereotypen bedenken?

Plaats een vraagteken achter het woord “stereotype”. Vinden de juryleden dat de personages uit Een vreemd feestje stereotypen zijn? Wie wel, wie niet? Waarom? En is dat vervelend of juist leuk?

Humor

Vonden de juryleden dit een grappig boek?
Laat de juryleden enkele elementen of passages opsommen die ze grappig vonden. Kunnen ze ook zeggen waarom ze dit grappig vonden?
Kan een boek grappig en spannend tegelijk zijn? Grappig en griezelig tegelijk? Grappig en triestig? Wat vonden de juryleden nog van dit boek, behalve grappig?

Stijl

Bette Westera geeft op haar website op een toegankelijke manier uitleg over een aantal termen die met schrijven en boeken te maken hebben. Over stijl schrijft ze het volgende:

“Dit woord heeft niets te maken met bergen en ook niet met haar zonder krullen. Dan schrijf je het zo: steil.

Stijl heeft te maken met hoe je schrijft. In lange zinnen met veel komma’s, streepjes en oud klinkende woorden, zoals deze:

Naarmate de tijd vorderde, kreeg de ridder, ondanks het feit dat hij uit de middeleeuwen stamde – een periode waarin de meeste mensen nog geen klok bezaten en iedereen dus alle tijd had – een steeds onrustiger gevoel van binnen en besloot, na ampele overweging, het wachten op te geven.

Of in korte zinnen, met elke keer een punt, zoals deze:

De ridder wachtte. 

‘Dat duur wel lang,’ zei hij ten slotte. ‘Zelfs voor een middeleeuwse ridder zonder klok.’ 

En hij ging naar huis.”

Hoe zouden de juryleden de stijl van Bette Westera omschrijven?

Gebruikt ze lange of korte zinnen? Veel moeilijke woorden of niet? Geeft ze veel beschrijvingen van personen of plaatsen of moet je je zelf voorstellen hoe alles eruit ziet? Zijn er veel dialogen? Gaat het verhaal snel of traag vooruit?
Vonden de juryleden deze stijl leuk / aangenaam om te lezen? Waarom wel/niet?
Hebben ze tijdens het lezen ook op de illustraties gelet? Passen de illustraties bij het verhaal/de schrijfstijl?

Moedig de juryleden aan om ook zelf een kijkje op de website van Bette Westera te nemen. Er staan veel leuke tekstjes op, zoals grappige verhaaltjes over haarzelf en haar familie.

 

Verwerking

Jarig zijn

Vraag de juryleden naar hun eigen verjaardagsfeestjes.

Hoe vieren ze hun verjaardagsfeest het liefst? Met wie? Hoe ziet de ideale verjaardag eruit?
Een speurtocht op een verjaardagsfeestje: vinden de juryleden dit een fijn idee? Hebben ze dit misschien al eens gedaan? Is een speurtocht inderdaad leuker dan naar de Efteling gaan?
Moet een verjaardagsfeestje iets heel speciaals zijn, of mag het net eenvoudig zijn? Zijn cadeautjes erg belangrijk?

Er bestaan in de wereld heel veel verschillende verjaardagstradities. Bespreek er enkele aan de hand van bijlage 2 (print en knip de kaartjes uit: je kan het land nog eens op de achterkant schrijven, en de kaartjes gedekt over de tafel verspreiden). Wat denken de juryleden van deze tradities? Lijkt hen dit wel wat, of houden ze het toch maar liever bij de tradities die ze gewoon zijn?

Recensies

Meningen kunnen verschillen. Een vreemd feestje kreeg zowel positieve als negatieve recensies. Leg de volgende twee naast elkaar en vergelijk:

Pluizuit (Pol Van Damme)

CuttingEdge (Jürgen Peeters)

“Dit is niet alleen een vreemd feestje maar ook een vreemd verhaal.

“Spreekt het idee al tot de verbeelding, dan weet Westera dit opzet met veel fantasie en flink wat onverwachte wendingen te verhalen. Dat resulteert in een oprecht spannend verhaal, dat te allen tijde geloofwaardig blijft. […]

[…] Om dat goed te praten verzinnen ze [de oma’s en opa’s dus] smoezen voor de ouders van de uitgenodigde kinderen en maken het allemaal nog ingewikkelder. Daarnaast hebben ze wel een heel bedrieglijke manier bedacht om het inkomgeld van de Efteling terug te krijgen. De bedragen die in het verhaal circuleren zijn op zijn minst buitensporig te noemen. Het is allemaal humoristisch bedoeld en overdreven uitgesmeerd, maar het komt toch wat vreemd over. De kinderen doen nog het meest gewoon, al wordt bij het mislopen van de speurtocht de geloofwaardigheid toch ook wel op de proef gesteld.

Jobs grootouders overtuigen als complexe figuren: enerzijds heerlijk ouderwets, anderzijds hun tijd ver vooruit. Het maakt hen tot overtuigende karakters van vlees en bloed, zoals elk kind zich wel een opa en oma wenst. Heerlijke figuren zijn Jobs grootvaders, die zich als twee overjaarse kwajongens gedragen en nauwelijks over de verregaande gevolgen van hun daden nadenken. In slechts enkele lijnen verbeeldt illustrator Alex de Wolf hen als dynamische personages, met een ruim scala aan gevoelens en emoties.

Een verhaal over een verjaardagsfeest met een erg bizar verloop.”

Eerder dit jaar ontving Westera nog een Zilveren Griffel voor ‘Held op sokken’. Met dit heerlijk humoristische, goedgeschreven avonturenverhaal bewijst Westera met verve dat die bekroning geen toevalstreffer was.”

Bespreek de inhoud van beide recensies; licht de moeilijke begrippen toe waar nodig. Waarin spreken deze beide auteurs elkaar tegen?
Met welke auteur gaan de juryleden het meest akkoord? Of hebben ze nog een volledig andere mening?

Spelletjes

In het boek worden enkele spelletjes gespeeld die je ook met de juryleden zou kunnen spelen, als je er voldoende ruimte voor hebt.

Hondenrace: “Alle kinderen moeten op hun knieën aan de ene kant van de kamer gaan zitten. Aan de overkant staan vijf bordjes met chips, en tussen de kinderen en de bordjes in staan vijf stoelen. Op handen en knieën moeten ze onder de stoelen door naar de bordjes kruipen en ze leegeten. Zonder knoeien en zonder handen, alsof ze honden zijn. Als de bordjes leeg zijn moeten ze weer terugkruipen en wie het eerst over de streep is, drie keer woef heeft gezegd en de oma’s een poot heeft gegeven, heeft gewonnen.” (p. 45)

Sardientje: “Bij sardientje is het precies andersom: één kind verstopt zich en de rest gaat zoeken. Als je het verstopte kind hebt gevonden, roep je niet ‘buut’ of ‘gevonden’ of ‘hebbes’ of ‘yes’. Je doet zo stil mogelijk en je verstopt je op hetzelfde plekje zonder dat de andere zoekers je zien. En als de volgende zoeker jullie vindt, doet die precies hetzelfde. Op die manier wordt het dus heel vol op dat plekje. Pas als alle zoekers op eentje na verstoppers zijn geworden en die laatste zoeker de verstopte kinderen vindt, is het spel afgelopen.” (p. 26)

Vinden de juryleden deze spelletjes leuk? Zouden ze dit graag met hun vrienden spelen op hun verjaardag?
Wie kent er misschien nog gelijkaardige spelletjes?