Jeugdliteratuur.org

Eleanor & Park

   

Korte inhoud Eleanor & Park

Als nieuwe leerling moet Eleanor op de bus gedwongen plaatsnemen naast Park. Het eerste contact tussen deze twee buitenbeentjes verloopt wat stroef, maar al gauw brengen muziek en stripverhalen hen dichter bij elkaar. Ze weten alletwee dat een eerste liefde bijna nooit standhoudt, maar ze kunnen niet anders dan er helemaal voor gaan. Eleanors moeilijke gezinssituatie weegt echter op hun prille relatie...

Personages

Eleanor is nieuw op school en dat ontgaat niemand. Vanaf het begin krijgt ze al bijnamen toegeworpen, waarvan Big Red de frequentste is. Eleanor valt vooral op door haar rode bos krullen en haar ‘speciale’ kleren, die ze genoodzaakt is te dragen aangezien er geen geld is om haar mooie, nieuwe kleren te kopen. Bovendien wordt ze ook gepest op school door een aantal meisjes (voornamelijk Tina). Ze is erg onzeker over haar lichaam. Ten slotte voelt ze zich ook verantwoordelijk voor haar broertjes en zusjes.

“Eleanor was het evenbeeld van haar moeder, maar dan door een vissenkom bekeken. Ze was ronder en zachter. Lubberiger. Haar moeder had iets van een standbeeld, terwijl Eleanor zwaar was. Haar moeder was subtiel getekend, terwijl Eleanor vlekkerig uitliep.” (p.24)

Park is half-Koreaans en ligt daarmee af en toe in de knoop. Bovendien is hij, in vergelijking met andere jongens van zijn leeftijd, klein en hij denkt soms dat hij homo is. Hij is een buitenbeentje maar hij wordt met rust gelaten omdat hij in de lagere school verkering had met Tina, een populair meisje.

“‘Volgens mij voelt ze zich veilig bij jou omdat je een halve meid bent.’” (p.111)

“Alle vrouwen in zijn familie waren piepklein en alle mannen waren reuzen. Alleen Parks DNA had het memo’tje gemist. Misschien schopten de Koreaanse genen alles in de war.” (p.124)

“Als Tina’s eerste vriendje hoorde hij niet bij de pispaaltjes van de buurt. Ook al hadden ze allemaal gevonden dat Park gek en geel was, ook al was hij altijd een buitenbeentje geweest…ze konden hem niet uitschelden voor freak, spleetoog of mietje omdat…nou, op de eerste plaats omdat zijn vader een reus was en een veteraan die hiervandaan kwam.” p.185

Toch was het geen liefde op het eerste gezicht: “Die meid leek zo’n type dat er gewoon om vroeg dat zoiets gebeurde. Ze was niet alleen nieuw, maar ook dik en lomp. En dan dat knettergekke haar, knalrood en nog krullen bovendien. En haar kleren…alsof ze aangegaapt wilde worden. Of misschien had ze niet door hoe rampzalig ze eruitzag.” (p.13 – 14)

Zijn Eleanor en Park volgens jou een mooi en goed koppel? Waarom (niet)?
Vind je het raar dat ze in het begin zo negatief tegenover elkaar stonden maar uiteindelijk toch dolverliefd op elkaar waren? Waarom (niet)?
Denk je dat Eleanor en Park uiteindelijk toch nog tezamen gaan komen, na alles wat er gebeurd is? Waarom (niet)?
Hoe reageren Parks ouders op de relatie? En de mama en stiefpapa van Eleanor?
Hoe reageren de klasgenoten en andere leerlingen op de relatie?
Mocht jij auteur zijn, hoe zou je het boek laten eindigen? Waarom?

Tip! Laat de KJV’ers de personages omschrijven aan de hand van een aantal adjectieven.

Indeling en vertelstandpunt

Het boek bestaat uit 58 hoofdstukken, die op hun beurt nog eens zijn onderverdeeld in de delen “Eleanor” en de delen “Park”. De gebeurtenissen blijven echter chronologisch en volgen elkaar op: er wordt geen twee keer hetzelfde verteld.

Wat vind je van de onderverdelingen met afwisselend de focus op Eleanor en Park?
Vind je het leuk om dezelfde gebeurtenis uit het standpunt van hen twee te lezen? Waarom (niet)?
Vind je het een meerwaarde om de hoofdstukken nog eens onder te verdelen, of niet? Waarom (niet)?

Eleanor en Park vertellen niet zelf: er is dus geen sprake van een ik-verteller. We hebben te maken met een alwetende hij-verteller. Helemaal in het begin van het verhaal zegt die verteller ons namelijk dat het verhaal niet goed gaat aflopen: “Hij deed geen moeite meer om haar terug te halen. Ze kwam toch alleen maar terug als ze er zin in had, in dromen en leugens en versnipperd déjà vu.” (p.7). Merk op dat we op p.330 exact dezelfde tekst terug vinden. Een tweede zin waaraan we merken dat de verteller alleswetend is, is de volgende: “Haar tijd met hem zat er bijna op.” (p.238)

In één hoofdstuk, namelijk hoofdstuk 48 (p.291), vinden we geen onderverdeling met een naam terug. We hebben echter onmiddellijk door dat het over Eleanor gaat. We merken dat er af en toe een cursieve zin tussen de overige tekst staat, bijvoorbeeld geil je op mij?, zet je pruim op sap, lik me pik, etc. We kunnen alleen maar vermoeden dat dit gedachten zijn die door Eleanors hoofd spoken.

Heb jij opgemerkt dat één hoofdstuk geen onderverdeling met een naam heeft?
Heb je de cursieve teksten opgemerkt?
Wat denk jij dat deze cursieve zinnen zijn?

Thema’s

Liefde

Het centrale thema is zonder twijfel de pril bloeiende liefde tussen Eleanor en Park. Er is echter geen sprake van een puberale, overgaande verliefdheid maar van een echte connectie tussen de twee, iets dat ze voor altijd willen behouden, maar waarvan ze vermoeden dat het niet voor eeuwig zal zijn. Deze liefde levert een paar heel mooie quotes op.

“Alsof hij een vlinder vasthield, zo voelde Eleanors hand. Of een hartslag. Alsof hij iets vasthield wat volmaakt was en volmaakt leefde.” (p.78)
“Ze wilde zijn baby’s baren, ze wilde hem haar beide nieren wel geven.” (p.100)
“Je bent mijn allerlievelingste mens ooit.” (p.120)
“Miste ze hem? Ze wilde zich in hem verliezen. Zich opsluiten in zijn armen. Als ze liet merken hoe vreselijk ze hem nodig had, ging hij er vast vandoor.” (p.164)

Bespreek deze quotes:

Wat vinden zij ervan? Is het te mierzoet, of vinden ze dit net mooi?
Zijn ze het gewoon om op deze manier over de liefde te lezen? Waarom (niet)?

Tip! Je kan de KJV’ers op voorhand vragen om mooie quotes over de liefde tussen Eleanor en Park te noteren.

Muziek

Hetgeen Eleanor en Park, zeker in het begin maar ook op het einde, verbindt is zonder twijfel de liefde voor muziek. Het boek vermeldt heel wat artiesten en nummers, o.a. Joy Division (Love will tear us apart), U2 (Bad), The Beatles (Helter Skelter), Elvis Costello (Alison) en The Smiths.

Kennen jullie de artiesten en nummers die in het boek vermeld worden? Zo ja, hoe kennen jullie deze muziek?
Heb jij uit nieuwsgierigheid thuis naar deze nummers geluisterd? Waarom (niet)?
Ben jij zelf een muziekliefhebber? Waarom (niet)? Naar welke muziek luister jij graag?

Tip! Je kan de KJV’ers op voorhand vragen om hun lievelingsnummer mee te brengen en er samen naar luisteren. Vraag waarom net dat hun lievelingsnummer is en wat het nummer met hen doet. Je kan ook gezamenlijk naar een van de nummers uit het boek luisteren.

Moeilijke thuissituatie

Thuis is het absoluut niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Eleanor, integendeel: de nieuwe partner van haar mama, Richie, is een zeer gewelddadige en agressieve man. Hij mishandelt Eleanors mama, heeft Eleanor al eens een jaar weg van huis gestuurd en maakt iedereen het leven zuur.

“Haar moeder bleef maar in Eleanors hand knijpen… Eleanor deed alsof ze de blauwe plekken op haar moeders pols niet zag.” (p.32)
“Ze werd wakker van geschreeuw. Van Richie die schreeuwde. Eleanor verstond niet wat hij zei. Tussen het geschreeuw door hoorde ze haar moeder huilen. Het klonk alsof ze al heel lang huilde – ze was vast volledig over haar toeren, anders zou ze niet zo hard huilen dat zij het konden horen.” (p.54)
“En ze hadden Muis altijd op hun moeders deur laten kloppen als ze beddenveren hoorden piepen… Als het erger was dan beddenveren, als het schreeuwen of huilen was, kropen ze alle vijf dicht tegen elkaar aan op Eleanors bed.” (p.33)
“Als ze alle keren dat Richie kwaad was wakker moest worden… Als ze alle keren dat ze hem in de achterkamer tekeer hoorde gaan bang moest worden…” (p.153)

Bespreek deze quotes:

Wat denk jij van Richie?
Wat vind je van Eleanors mama’s houding: vind je dat ze goed voor haar kinderen zorgt? Waarom (niet)? Waarom heeft ze deze houding, denk je?
Hoe gaat Eleanor om met Richie? Waarom?
Wat vind je ervan dat Eleanor op het einde van het verhaal wegvlucht?
Waarom heeft Richie het vooral op Eleanor gemunt, denk je?
Op het einde van het boek komen we te weten dat het Richie is die gemene boodschappen op Eleanors schoolboeken krast. Wat vind jij hiervan dat een volwassene zoiets doet tegenover een jongere?

 

Recensies

Geef de lezers enkele recensies (zie onder, maar er zijn er nog beschikbaar op het internet).

“Het is een tamelijk simpel concept: een meisje en een jongen worden wanhopig verliefd op elkaar. Maar Eleanor & Park is zeker geen simplistisch boek met typische middelbare school-romantiek. Geen ‘we blijven voor altijd samen’, wel een doordringend en schrijnend verhaal.”

(Mirjam Hoekstra, www.tzum.info)

“Een zoetsappig liefdesromannetje is Eleanor & Park zeker niet. De gestaag rijpende liefde van de twee pubers is vertederend, maar tegelijkertijd doordringend en soms zelfs keihard. Het zijn vooral die authentieke, rauwe emoties die ervoor zorgen dat dit boek een absolute uitblinker is binnen het young adult genre.”
“Soms wat langdradig (wat mij betreft had het boek de helft van het aantal pagina's mogen bevatten), maar het beschrijft heel mooi de opbloeiende liefde van Park en Eleanor.”

Bespreek deze recensies:

Met welke recensie gaan zij akkoord? Met welke niet? Waarom (niet)?
Wat zouden zij zeker vermelden, mochten ze een recensie van dit boek moeten schrijven?