Jeugdliteratuur.org

Nieuws

Van Doninck wint Picturale

   

Sebastiaan Van Doninck excelleerde dit weekend in Ronse.

Knack Weekend en Push-prijs
Zaterdag zette Ronse zich weer op het voorplan als stad van de illustratie. In CC De Ververij oordeelden twee vakjury’s over aanstormend en gevestigd illustratietalent en kende de Picturale-prijzen toe.
Bij het aanstormende talent vielen Maïte Van Keirsbilck en Louize Perdieus in de prijzen. De eerste won de Knack Weekend-prijs en mag dus een illustratie publiceren in het weekblad. Perdieus sleepte de Push-prijs in de wacht en daar staat 500 euro van Picturale en een publicatie in samenwerking met uitgeverij De Eenhoorn tegenover.

Zwierig, intens en verleidelijk 
Daarnaast stuurden tientallen gevestigde waarden recent werk in waarover de jury zich met toewijding boog. Ze zocht naar illustratoren die zichzelf telkens naar een ‘personal next level’ proberen te sturen, die hun geschiedenis kennen maar daar wisten van los te komen om een eigen signatuur te ontwikkelen en die boven alles het métier helemaal beheersen.
De man die het meest aan die beschrijving beantwoordde, was Sebastiaan Van Doninck. Met zijn intense, zwierige en verleidelijke prenten uit Kat met hoofdletter K (met tekst van Siska Goeminne, uitgegeven bij Lannoo) overtuigde hij de jury helemaal. Van Doninck nam met brede glimlach de cheque van 1000 euro in ontvangst en mag zich al beginnen verheugen op een grote tentoonstelling tijdens de volgende editie en een muur die hij mag vullen in Ronse.

De wondere wereld van Sabien
Aansluitend op de uitreiking volgde de feestelijke opening van ‘De wondere wereld van Sabien Clement’, de overzichtstentoonstelling die de Gentse illustrator kreeg nadat ze in 2013 tot laureaat werd gekroond van de Picturale 2013 (zie bericht 25/02/13). Ze beschilderde ook op zeer vrolijke wijze een muur in het stadscentrum.
De veelzijdige solotentoonstelling loopt nog tot en met zaterdag 4 april, wanneer Ronse een feestlijke finissage organiseert. Daar hoort een vertelfestival met brood, soep en verhalen bij.
Meer informatie over de Picturale op de website.

(ks)
Bron: Picturale