Jeugdliteratuur.org

Nieuws

Kans op de ALMA

   

Vlaanderen en Nederland hebben hun selectie voor de ALMA 2016 bekendgemaakt.

De lage landen dragen voor
Diverse organisaties op het gebied van de kinder- en jeugdliteratuur kunnen kandidaten voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award voordragen. Voor de lage landen zijn dat IBBY-Vlaanderen, de VVBAD (sectie Jeugdbibliotheken) en IBBY-Nederland. Als het aan hen ligt, gaat de ALMA in 2016 naar één van de volgende auteurs, illustratoren of organisaties.

IBBY-Vlaanderen nomineert:

- Ingrid Godon
- Bart Moeyaert
- De Indische prentenboekenuitgeverij Tara Books
- Het Silent Books-project in Lampedusa van IBBY-Italië 

VVBAD (sectie Jeugdbibliotheken) nomineert:

- Klaas Verplancke
- Carll Cneut
- Joke van Leeuwen
- Het Silent Books-project in Lampedusa van IBBY-Italië 

Nederland nomineert:

- Ted van Lieshout
Marit Törnqvist
Bart Moeyaert
- De Internationale Jugendbibliothek in München

Astrid Lindgren
De ALMA is in 2002 ingesteld ter nagedachtenis aan de in dat jaar overleden Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, om kinder- en jeugdliteratuur te promoten. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bedraagt maar liefst vijf miljoen Zweedse kronen (meer dan een half miljoen euro). In aanmerking komen auteurs, illustratoren, verhalenvertellers en leesbevorderaars.

Nagelbijten
Nu de auteurs, illustratoren en organisaties voorgedragen zijn, is het wachten tot de boekenbeurs in Frankfurt in oktober voor de definitieve nominaties. In april 2016 maakt de ALMA-jury de laureaat bekend tijdens de kinderboekenbeurs in Bologna. De officiële prijsuitreiking volgt dan in mei, in Stockholm.

Bron: IBBY-Vlaanderen, IBBY-Nederland, ALMA
(as)