Jeugdliteratuur.org

Nieuws

Kaatje Vermeire wint Picturale

   

Zaterdagavond is Kaatje Vermeire uitgeroepen tot winnares van Picturale 2010. Tegelijkertijd opende de overzichtstentoonstelling ‘De wondere wereld van Carll Cneut'.

Fenomenale kracht
Tijdens een druk bijgewoonde opening van Picturale 2010 kondigde de jury de nieuwe winnaar van de illustratorenwedstrijd aan. Voorzitster Jelle Van Riet vertelde over de sterkte van de kandidaten, en hoe twee daarvan streden om de eindoverwinning. Sabien Clement moest het nipt afleggen tegen Kaatje Vermeire, die veel lof kreeg voor haar illustraties in Mare en de dingen (met tekst van Tine Mortier). ‘Haar fotografische, intimistische, universele beelden betwistten de wedstrijd. Het verdient lof als je erin slaagt een zo mistroostig thema als dementie op te lichten. Elke oerprent slaat je met fenomenale kracht in het gezicht’, aldus de jury.
Vermeire, die in 2007 debuteerde met De vrouw en het jongetje (met tekst van Geert De Kockere), was zichtbaar geëmotioneerd. Ze nam dankbaar de prijs in ontvangst, en kan nu al uitkijken naar een grote tentoonstelling tijdens de volgende editie van Picturale.
 
Aanmoediging
Bij de Eén-driewedstrijd voor studenten staken Xavier Truant, Véronique Liégeois, Eveline Thijs en Mattias De Leeuw er bovenuit. Die laatste kreeg zowel de Knack-Weekendprijs (het illustreren van een publicatie in Knack-Weekend) als de Startersprijs (een illustratie in een uitgave van uitgeverij De Eenhoorn). De Aanmoedigingsprijs (een kunstwerk van Mark Cloet geschonken door boekhandel Beatrijs in Oudenaarde) was voor Eveline Thijs.
Op de hoogste verdieping van c.c. De Brouwerij werd de overzichtstentoonstelling ‘De wondere wereld van Carll Cneut’ feestelijk geopend. Tientallen originele illustraties uit het werk van Cneut kregen er een podium. De tentoonstelling loopt nog tot 23 oktober 2010.
 
(ks)